BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, October 19, 2010

~...4th clinical @ HSNZ...~

1st clinical kat Hosp. Teluk Intan, Perak
2nd clinical kat Hosp. Selayang, Selangor
3rd clinical kat Hosp. Sultan Abd Halim, Sg Petani, Kedah
4th clinical kat Hosp. Sultanah Nur Zahirah, K. Terengganu.

okey abaikan first three clinical 2..skng nak cite pasal my 4th clinical...

mula2 skali,masa sem6,miss Anne bg list clinical..tgk2 ade HSNZ..and terpikir nak g sbb saje nak jalan2 ganu..org ckp ganu ni best jalan2..lgpun besela kite praktikal smbil berjalan2 kan..pas2 ajak ceepa g skali..die ckp okey..n kebetulan ade lak junior2 yg tgh praktikal kat sana..so tny la dorg, "ok x hosp 2?" n dorg jawab, "oke je...."...maka kompem lah kami berdua utk berpraktikal kat sana sem7 nnt...

bila da sem 7 & da dekat2 nak clinical,tetibe macam2 lak cite2 x best yg kitorg dgr pasal dept kat HSNZ ni..org ckp,staff garang la..x mesra la..strict la..x ley mekap la..kena sopan2 la..itu la..ini la..macam2 la..sampai satu tahap ase macam nak jumpa miss Anne n ckp nak tukar hosp...*dasyat kan*

lagi2 bila kira2 balik,ari yg kena g ganu 2 ialah hari raya ke-3...lagi la potong mood abes2an...tp disebabkan hati ni yg x tetap,maka akhirnye redha la dgn clinical ni..maka pegi la jugak ke ganu raya ke-3 2 dgn dihantar oleh family...

so hari pertama (raya ke-4) rasmila sbg seorg student pelatih kat sana..x amai org pun kat dept sbb amai still cuti raya..bape org je ade..1st day ase cam oke..xde pape yg x best terjadi..1st week 2 keje 3 ari je sbb ari kamis cuti "hari Malaysia"..so far 1st week 2 oke la..

then masuk la 2nd week..da mula ase takut sbb amai staff da kembali bekerja..n mggu ni lak aku kena keje kat MRI..benda yg x pena aku sentuh..lagi la takut mencanak2 kan..tp Alhamdulillah sume nye oke..staffs sume oke..mengajar aku benda2 yg mmg sepatah aku x tau..doctors pun oke..x seperti yg dicanang2kan sebelum2 ni...walaupun pada mulanye dr.Hanafiah 2 nmpak cam garang,tp ekceli oke je...huhu

then masukla 3rd week,4th week and 5th week..sumenye berlalu tanpa ade skali pun aku menangis sbb kena marah ke,kena maki ke,kena tengking ke..mmg siyes,sekali pun x pena..and dalam masa 5 mggu 2 gak,hbgn dgn staffs mmg sgt2 rapat...stiap hari lepak2 borak2 ngan dorg..ngan jxr len pun rapat gak,terutama MRI n CT team la..n x lupa students lain..sume baik2 je..

doctors x baik?meh cakap ngan aku jap doctor mana yg x baik 2?aku ase spanjang aku kat sane aku oke je dgn sume doctor (aku ase la..tatau la dorg ase camne..huhuhu)..radiologists 2 mungkin la ade yg garang sket,tp as long as korg x wat hal,then dorg oke je..dr.Hanafiah siap offer makan2 ag..tp aku je x nak sbb segan..kui3..dr.Romzi pun best sbb ajar kitorg ultrasound n suka explain..sama la ngan dr.Wan Nurhayati..dr.Kama x byk ckp tp kalau tny die,dia jawab je..dr.Elina?pun oke je..walaupun aku x pena tny die pape,tp aku ase kalau aku tny,die oke je..MO dr.Salmi macam dr.kama..x byk ckp..tp oke je..dr.Lah pun baik and cute...dr.Lah byk ckp..tp sian kat dia sbb most of the time aku susa nak paham pe yg die cakap sbb die ckp pekat loghat ganu...huhuhu

kat cni ase plg rapat dgn staff nurse kot..kak wan,kak nor,kak su,kak shida and kak ni...sgt3 best!x lokek ilmu..suka mengajar..suka bersembang (so boley la release tension..hehe)..n amik berat pasal kitorg..last day 2 kak wan siap banje kitorg makan2 ag..time kasih kak wan!!t anak kak wan kawen,jemput kitorg eh!! ;)

jxr yg best antaranye ialah my mentor kat MRI.. en.Imran,en.Nazmi & en.Khairudin..en.Din kalau explain mmg terbaek la!!dr zero smpai paham terus!!CT team pun best jugak..lagi2 en.Azman n en.Norazman..en.Ashaari,en.Shazril & en.Asmari pun best gak...MRI n MSCT team yg lain,wpun x sebut nama kat cni,anda tetap yg terbaik!!

jxr general,walaupun x bape rapat,tp kadang2 dekat2 waktu nak balik 2 smpat gak sembang2 kan..best je lepak nagn dorg..cuma kekadang 2 masalah bahasa je la..susa sket nak paham loghat ganu pekat ni...huhuhu...kak wani,kak wan zack,kak dini,kak amy,kak ida,en. wan peja,izzat,hilmi,alip,mizan n sesapa la...im gonna miss u...

x lupa kat preceptor kak suriani ismail..tanx sbb jd preceptor kitorg..ada masa kite jumpe lagi...

kat PPK..walaupun x kenal rapat (sbb kitorg byk kat MRI n CT je) tp inche2 mmg best..en din,en zam,kak sham n sume2...x smpt nak bergambar sama2 tp insyaAllah x lupa muka...

ok habis pasal hosp..skng cite pasal ganu lak..mmg x rugi praktikal kat ganu sbb dapat jalan2..kalau saje2 nak g jalan,ntah bila kan..walaupun x byk tmpat yg kitorg g (x g pulau sbb masa suntuk),tp berbaloi jugak la..dapat g TTI,muzium,losong,air buah sbrg takir etc2 (tp x smpat nak g mesra mall)..lg yg bestnye kat ganu ni,,mmg susa sangat nak jumep org asing..x macam kat KL..KL ni org luar lg amai dari org mesia..tp ganu x..mostly org melayu..ade sket2 india n cina..tp org asing mmg x smpai 1% pun..

n spnjang 5 mggu kat ganu ni,walaupun x byk,sket2 ade la gak belajar loghat ganu..n slalu gak prektis lg2 dgn patient..smpai bila balik umah, ase janggal nak cakap 'japgi' n 'satu' sbb da bese sebut 'kekgi' n 'se'...hehehhe

hmmm conclusionnye, HSNZ n KT mmg best...looking forward utk kesana lagi...n kalau g KT nnt,harusla wajib g melawat department 2...org2 dept,t kalau sapa2 nak kawen (abe zag ke..kak sherry ke..sape2 ke) jemput la kitorg ni eh...sumpah x malu suh org jemput..tp pduli ape aku..janji dpt jumpe korg...

ni antara gmba2 ygt sempat disnap kat sana....

ade byk lg..aku upload kat sini;

ni lak gamba kitorg pusing2 ganu...

hmm 2 je la setakat ni...aku ase ni la post yg plg panjang aku wat..ni menunjukkan betapa bestnye HSNZ n KT 2...=))


with love,
♥zarl♥





4 comments:

pandangan terpuji said...

wah. post macam setahun kt ganu n HSNZ. haha.

MEDO (Bukan Nama Sebenar) said...

tahniah. sb melepasi ujian di hsnz.

miss zarl said...

kalau setahun panjang mana lak eh post dia?? ;P

miss zarl said...

tahniah kepada kita semua ^^